Strava – potřeba nebo chuť? Hledáte cestu jak upravit jídelníček?

20.02.2016 22:50

 

Proč si klást tuto otázku? Snad proto, že jíme až příliš mnoho a jídla, která našemu tělo mnohdy moc neprospívají.

 Kde hledat inspiraci? 

Hledejme jí stejně jako vše ostatní v přírodě. V přírodě je vše v rovnováze. Prioritou v přírodě je zachovat vše v rovnováze. Pokud do jejího procesu nevstupuje člověk, tak se tak i děje. Jen se podívejte pozorně kolem sebe, když půjdete nedotčeným lesem nebo loukou. Jak je vše v harmonii. Trávy rostou jedna přes druhou a vzájemně si pomáhají. Zvířata se skvělé doplňují a celý ekosystém matka Země vytvořila tak úžasně, že se vše doplňuje, vše má své místo, vše se vším souvisí. Strom není jenom strom, tráva není jen tráva, srna není jen srnou. Jsou malou součástí jednoho úžasného, velkého celku. Aby celek fungoval, je důležité, aby prosperoval každý jednotlivý dílek, ze kterého se celek tedy příroda skládá. Když z přírody zmizí, vždy vlivem člověka, nějaký živočišný druh, má to neblahý dopad na celý ekosystém. I když to člověk nemůže vidět hned, za čas se tento nedostatek projeví. Příkladem např. přemnožení nějakého zvířecího druhu, který ztratil svého přirozeného predátora. Řeknete si, no to jsou jen dva dílky z celku. Ale tak jednoduché to bohužel není. Vlivem přemnožení jednoho druhu trpí následně flora, která je decimována tímto druhem, nebo také hmyz apod.  Vše se vším souvisí.

A takto zkusme nahlížet i na naše těla. Vše co se v našich tělech odehrává, je vzájemně propojeno. Vše souvisí se vším.  Nelze oddělit tělo od mysli, stejně jako od duše a ducha. Příčina mnoha nemocí je v naší myslí. Ale o tom se rozepíší jindy.

S jídlem je to podobné. Jíme mnoho a navíc věci, které jsou různou cestou upraveny k tomu, aby nám lépe chutnaly. Dnes už se mnoho lidí alespoň nějakým konzervantům a chemickým látkám v jídle vyhýbá. Ale doopravdy si myslíte, že to stačí?

Mnoho lidí je vegetariány, vegany, vitariány, makrobiotiky, drží paleo diety apod. Ale podívejte se opět do přírody. Vše musí být v rovnováze, aby to fungovalo. Nejen to co jíte, ale také vaše myšlení. Mnoho lidí, snad většina je vegetariánem jen proto, že viděli, jak fungují jatka a nechtějí se podílet na takto nehumánním zabíjení zvířat. Naprosto chápu a také nepodporuji toto zabíjení, ale proto přece nemusíme být vegetariáni. Pokud nám maso chutná a nemáme s jeho zpracováním problém. Stačí si jen najít vlastního farmáře, nebo řezníka, který se ke zvířatům chová humánně. A maso třeba nejíst tak často, ale dát si ho jen jednou za týden. Tělo vždy začne reagovat, když jdete svým jednáním proti němu, stejně jako duše a mysl. Pokud popíráte sami sebe a nejíte maso, i když ho máte moc rádi, tak nejste v harmonii a někde se to časem projeví. A takto je to s každou dietou.

Neporovnávejte se s jinými lidmi.
Každý jsem jedinečný.
Každý máme jiné potřeby.
Každý potřebujeme jíst jinak.
Vše je individuální.
Nic není špatně.

Co a jak tedy jíst? Za mě jezte prostě vše, co vaše tělo potřebuje. Nejezte jen proto, že se to teď tzv. sluší. Ráno vstanu a než jdu do práce, tak se přece musím nasnídat. Dodnes to slyším, jak mi rodiče říkají, že mám sníst něco na snídani, protože budu mít hlad. A dodnes si pamatuji, jak jsem se nutila ráno sníst aspoň něco. Protože opravdový hlad jsem dostala až tak za 3 hodiny po probuzení.  Za nějaký čas jsme si zvykla snídat, než jsem šla do školy a problém v tom nebyl. Ale určitě to nemělo žádnou odezvu na mém zdraví? Já nyní již vím, že mělo.

Takže jezte jen tehdy, když máte opravdu hlad. Zeptejte se svého těla, zda má hlad. A pokud odpoví ano, pak položte další otázku. A tou je, co by si dalo. Ono Vám samo řekne, co doopravdy chce.  A pak si to jednoduše dejte. A jezte jen do doby, kdy už nebudete pociťovat hlad. Je to opravdu tak jednoduché.

Chce to svůj čas. Nic nejde hned. Ale transformace se děje každý den. A nakonec se dostanete do stavu, kdy zjistíte, že už tolik jídla nepotřebujete a že si vystačíte opravdu s málem. Proč? Protože posloucháte své tělo. A protože ho nezatěžujete žádnou stravou, které nepotřebuje. Tudíž plně využije vše, co mu dáváte. A nemusí složitě plýtvat energii na odstranění jedu, který jste do něho formou potravy dali. Ať už chemických látek, konzervantů a přidaných látek do potravin, tak ani minerály a vitamíny. 

 Když tělo budete opravdu poslouchat, tak budete mít vše, co potřebujete.  A tělo nebude muset složitě řešit nedostatek něčeho tím, že bude „přeorganizovávat“ elementy, aby vše dostalo zpět do rovnováhy. Ono to umí. Je to opět zázrak přírody. Ale pokud toto přeorganizování v těle trvá moc dlouho, systém se hroutí. Je to jako byste chtěli jezdit na kole jen po zadní kole. Jde to, ale na jak dlouho? Každému to půjde jinak. Ale nakonec dříve či později se všichni vrátí na obě kola.

Nelze se samozřejmě zbavit všech chemických látek, ty jsou i v obyčejné vodě, která nám teče z kohoutku. Jde o to eliminovat vše, co můžeme ovlivnit svou svobodnou vůli. A také vše co nevzešlo z přírody. Tedy ani modifikované potraviny a jinak upravené potraviny by neměly být na našem jídelníčku. Proč? O tom zase příště.

Milujte sami sebe a milujte svá těla!

S láskou Lenka

 

—————

Zpět